vrijdag 27 december 2019

Hoe maak jij je lessen blended?


In deze blog bespreek ik hoe je in vijf stappen als trainer bij Syncasso  meer kunt doen met je bestaande lesmateriaal. Door er gevarieerde digitale werkvormen aan toe te voegen ontstaat blended learning. Het resultaat: plezier bij de voorbereiding, enthousiaste deelnemers én een goede leeropbrengst, omdat het leren al vóór de les begint!

De aanleiding is een bestaande workshop die ik voor de leergang Didactiek ICT en Onderwijs heb omgevormd tot een mix van offline en online leren. De workshop is nu onderdeel van ons blended leren programma.
Natuurlijk wil je wel voorkomen dat jouw les voor de deelnemers voelt als een intercity: ze stappen in, krijgen informatie en stappen zonder tussenstops uit op het eindstation. Belangrijk is dus dat je geen stappen overslaat.

Inhoud
Je weet wat de leerdoelen voor de deelnemers zijn en hebt van daaruit de inhoudvan je les gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld variëren van juridisch inhoudelijke onderwerpen en software toepassingen  tot agressie- en conflicthantering. Tip: ga op zoek naar bestaande inhoud, bijvoorbeeld in ons GoodHabitz programma, zeker bij meer algemene onderwerpen.

Doelgroep
Bedenk wat de  voorkennisis en het werk- en denkniveau van de groep waar je mee gaat werken. Welke leeftijdenzijn er en is iedereen gewend aan inzet van sociale media? Zijn er deelnemers met bepaalde beperkingen waar je mee rekening moet houden als je ze online laat leren of klassikaal in de groep?

Didactiek
Hoe ga je de inhoud van je les overbrengen op je deelnemers? Wat laat je ze zelf doen als voorbereiding of tijdens de les? Laat ze als voorbereiding een tekst lezen en eens zelf vragen opstellen voor de andere deelnemers over het onderwerp. Dan heb je meteen input voor je les om te reflecteren op de inhoud, maar ook om deze te verdiepen.

Doel en tool
Kies op Symbaloo (platform met verzamelde tools voor Syncasso) één of meer voor jou beschikbare ICT tools die passen bij het leerniveau, je didactieken de inhoud. Hiervoor krijg je een checklist van de doelen met de bijbehorende tools.
Let op! Je tool hoeft niet altijd een quiz te zijn, dat wordt soms gezien als een trucje. Er zijn ook veel  vormen van digitaal formatief toetsen (niet voor cijfer) waarmee de deelnemers hun eigen vorderingen kunnen bijhouden. Maar zeker zo belangrijk is dat deze digitale tools jou als trainer meer ruimte geven voor en tijdens de les. Je kunt er daardoor ook meer op één dag doen en toch differentiërennaar niveau van de deelnemer.

Mix offline/online
Afhankelijk van je doelgroep en het onderwerp zal ongeveer 60-70% van je les digitaal zijn. Ik heb in mijn workshop deze mix toegepast:
               offline
online
voorbereidende leestekst met zoekvragen
kennisclips (video’s) in PowToon en Powerpoint
tijdens workshop verdiepende vragen over
de leestekst
digitale toetsen in Socrative en Quizlet
huiswerkopdracht na workshop: toepassen in je praktijk
grafiek in Powerpoint

uitleg met YouTube filmpje

uitleg met infographic in Canva

informatief afsluitend filmpje YouTube

Aan de slag
Het gaat er niet om óf je gaat blenden, maar wanneer!
Hou ook mijn komende blogs op Yammer in de gaten, want daarin zal het gaan over gebruik van Symbaloo, de checklist doel en tool en het online begeleiden van deelnemers bij blended leren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten