maandag 9 december 2019

ICT-EHBO voor docenten



.
Ken je dat? Je komt voor het eerst op een locatie. Je hebt van tevoren telefonisch alle technische zaken goed doorgesproken. Je denkt precies te weten wat er qua infrastructuur aanwezig zal zijn

Dus wat kan jou gebeuren? En dan blijkt er toch net ergens een aansluiting niet te passen. Daar werd ik steeds heel nerveus van, klotsende oksels, want hoe los je dat snel op?
Om zoveel mogelijk technische storingen zelf te kunnen verhelpen, geef ik je 10 tips uit eigen ervaring, opgedaan tijdens praktijkopdrachten voor de leergang Didactiek, ICT en onderwijs bij Edufit.


Tip 1 Verbinden met internet
Je gebruikt digitale leermiddelen in je lessen. Daarvoor heb je verbinding met internet nodig. Mijn telefoon als hotspot voor mijn laptop gebruiken is zo handig. Er is meestal ook een Wifiverbinding aanwezig op je leslocatie. Rechtsonder in je scherm kun je de gewenste verbinding kiezen.

Tip 2 Inloggegevens onthouden
Hoe onthou jij je inlogcodes voor de diverse digitale tools, die je gebruikt? Voor mij is Symbaloo echt een uitkomst: alle tools met inlogcodes gestructureerd bij elkaar. Maak een account aan op Symbaloo.com. Als back up ook je inlogcodes nog op een andere manier bij de hand hebben blijft daarnaast aan te raden.

Tip 3 Verlengkabel meenemen
Als docent heb je voldoende energie nodig, niet alleen voor je zelf, maar ook voor je apparatuur. Een verlengkabel met voldoende stopcontacten hoort bij een goede standaarduitrusting. Ook een set reservebatterijen is handig om altijd bij je te hebben.

Tip 4 Modus “on” checken
Er is een flinke verzameling technische hulpmiddelen, die je gebruikt tijdens een activerende lesdag. Staat alles aan?

Tip 5 Hardware verbinden
Over het algemeen neem je je lesmateriaal op je laptop mee. In de ruimte waar je aan het werk gaat, is een beamer, Digibord of Smartboard aanwezig. Daar wil je je lesmateriaal op laten zien. Dus: verbinden maar. De aansluitingen in de devices zijn dan belangrijk. Is het HDMI of VGA. Handig om een verbindingskabel bij je te hebben en wat koppelstukken, waarmee je van HDMI naar VGA kunt omschakelen.

Tip 6 Beeld zichtbaar maken
Verbinding is gemaakt, dus let’s go met het lesmateriaal. Je kunt op een aantal manieren het beeld vanuit je laptop op het Smartboard tevoorschijn halen. Optie 1 is de startknop tegelijk met P indrukken. Dat zorgt ervoor dat je je laptopscherm synchroniseert met het grote presentatiescherm. Een andere optie kan zijn via de startknop de beeldscherminstellingen van Mono naar Duo wijzigen. Een derde optie is met de knoppen fn en F8 het beeld van zwart naar beeld switchen.  Die laatste optie is handig wanneer je tijdens de lesdag even geen beeld wil hebben. Dan switch je eenvoudig even terug. Dat kan handig zijn tijdens werktijd in het lesprogramma.

Tip 7 Beste beeld realiseren
En ziet je materiaal er dan op het grote scherm zo uit als je wil? Breedbeeld (16x9) heeft een andere afmeting dan traditioneel beeld (4x3). In Powerpoint kunt je dat instellen via de kop “ontwerpen”. En scherpstellen doe je door de resolutie onder beeldscherminstellingen te wijzigen.

Tip 8 Geluid aanzetten
Een goede activerende les prikkelt alle zintuigen, dus ook je gehoor. Niks leuker dan een mooi muziekje! Of geluid bij het filmpje dat onderdeel is van je les. Wat daarvoor nodig is is dat je speaker verbonden is met een kabel (in de headsetaansluiting op je laptop) of Bluetoothverbinding. Staat de soundbar onder het Smartboard of je speaker aan? En heb je het geluid op je laptop aan staan?

Tip 9 Het beamer ABC volgen
De volgorde van apparaten verbinden is belangrijk en als volgt: aansluiten, beamer aanzetten, computer aanzetten.

Tip 10 Opstarttijd plannen
Plan voldoende tijd in om alle apparatuur aan te sluiten en je lesmateriaal startklaar te zetten. In het geval er dan toch nog een onverwachte hapering is: #dtv! Vraag een student, deelnemer, andere docent om hulp.



Voorkom verrassingen om je ontwikkelde lesmateriaal optimaal te kunnen gebruiken! Neem altijd je EHBO-tas mee, met daarin de meest voorkomende kabels, koppelstukken, aansluitingen, een geluidsbox, verlengkabel, batterijen, pointer en inlogcodes.
Zo wordt het een fantastische lesdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten