vrijdag 20 mei 2016

Onderzoek en innovatie in het kleuteronderwijs

SMS-jes aan ouders met taaltips voor thuis

Ik heb een interessant Engels artikel gelezen over het digitaal verhogen van de betrokkenheid van ouders bij het ontwikkelingsproces van hun kinderen op school.
 
In Stanford testen ze een nieuwe methode uit om de betrokkenheid van ouders te verhogen. Ze sturen de ouders van de kleuters 3x per week een sms-je met een taal tip. Bijvoorbeeld, “Als jouw kind in bad gaat, bekijk dan met hem/haar de letters op de shampoofles. Zitten daar letters bij van de eigen naam?” Of, “Samen een boekje bekijken is goed voor de taalontwikkeling van je kind.”


De voorlopige resultaten zijn zeer positief.


Ouders blijken meer bezig te zijn met beginnende geletterdheid: verhalen vertellen, rijmwoordjes zoeken, enz. Deelnemende ouders stellen ook meer vragen aan de leerkrachten over de ontwikkeling van hun kind. En, misschien nog het allerbelangrijkst, dit is voelbaar in de ontwikkeling van de kinderen zelf. Momenteel worden er ook wiskundetips in de sms-jes verwerkt. Het vraagt weinig technische kennis om zo’n sms-service op te zetten. 
Dus: op zoek naar een goed samenwerkingsverband om dit te doen.
Het is jammer genoeg niet gemakkelijk om ouders te betrekken bij het ontwikkelingsproces van hun kind op school.



Voor meer informatie lees meer.

Wat vinden jullie? Is het toesturen van sms-jes aan de ouders / verzorgers van kleuters van de scholen in Nederland ook een goed idee?  

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten