Herken je dit? In deze blog geef ik je mijn 7 tips om gericht inspiratie op te doen.
1. Je hoeft het wiel echt niet elke keer zelf uit te vinden. Laat je inspirerend door… een boek: zoals bijvoorbeeld BoekTweePuntNul. Soms is het gewoon lekker om een boek te pakken en daar ouderwets doorheen te bladeren. Lekker 1.0, maar het werkt wel!
2. Vraag het collega’s – wat doen zij, waar hebben zij ervaring mee? Vaak kunnen zij je heel snel en makkelijk een nieuwe tool uitleggen. Scheelt jou zoektijd. En het voordeel is dat ze je ook meteen de tips en valkuilen kunnen vertellen. Zo struikel jij minder snel en kan je snel aan de slag.
3. Blijf nieuwsgierig! Volg een aantal blogs, kijk TedX filmpjes, MOOCS (Learning how to learn een superinteressante Mooc over hoe je effectief leert op Coursera) – niet omdat ze je meteen iets opleveren maar omdat je altijd geïnspireerd kunt raken en je weet nooit of je iets ervan misschien zomaar kunt gebruiken voor je studenten.
4. Laat je inspireren door een website: zodra je begint met googlen lijkt het hek van de dam. Je zoekt iets en vanaf dat moment rol je van het een in het ander. Daarom zou ik je aanraden wat gerichter te zoeken. Als Avans docent kun je gebruik maken van de (interne) site Webtools voor docenten.
5. Zoek een expert. Ben je zelf geen expert op dit gebied? Zoek dan een expert en vraag advies. Veel scholen hebben een ICT coach of een onderwijskundige in dienst die je bij kan staan met raad en daad.
6. Vraag het je studenten! Vraag hen waar zij behoefte aan hebben – wat vonden ze leuk en wat hielp ze – iets dat je de afgelopen tijd hebt gebruikt. Het hoeft niet altijd iets nieuws te zijn al wil je dat als docent vaak wel. Natuurlijk wordt alweer een Kahoot op een gegeven moment een beetje saai, maar als je een heel blok geen Kahoot meer hebt gebruikt kan het best leuk zijn om er weer eens een quizje in te gooien – hier worden studenten vaak wel lekker enthousiast van en als je er de goeie vragen in zet leren ze er ook nog van.
7. Volg een training! Blijf je zelf uitdagen en volg een training om op de hoogte te blijven van de laatste trends en ontwikkelingen. Zo is er bijvoorbeeld De Digitale Docent bij Edufit; een mooie afwisseling van theorie, praktische toepassing en inspiratie. Na deze training ben je weer helemaal bij en heb je ervaring opgedaan met hoe je ICT kunt toepassen in je onderwijs.
Ben je geïnspireerd geraakt? Bedenk dan goed met welk doel je een handige tool of leuke app in gaat zetten. Want de tool is natuurlijk maar je middel en niet je doel op zich. Experimenteer en deel je ervaring want Kennis is macht, maar kennis delen geeft kracht! Ga ervoor!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten